Obserwatorzy

poniedziałek, 22 kwietnia 2013

Jedzenie


Chleb z ziarnami łatwy i pyszny

Suche składniki wsypać do miski i wymieszać drewnianą łyżką. Z drożdży zrobić w kubeczku zaczyn z ciepłej wody(2-3 łyżki) szczypty soli i cukru oraz niedużej ilości mąki(1 łyżka).

Pozostawić do wyrośnięcia. Połączyć zaczyn z mąką, dodać wodę i wyrobić ciasto (będzie wolne i takie powinno być wtedy chlebek jest mięciutki).

Wysmarować masłem foremki keksówki  ja wysypuje jeszcze mąka żytnią – lepiej chleb wyjmować po upieczeniu. Ja mam 3 formy mniejsze keksówki. Ciasto musi rosnąć 30-40 min w foremkach powinna być prawie pełna  forma- tak około 1cm do jej zapełnienia ponieważ w piekarniku jeszcze się podniesie. Wyrośnięte wkładać do nagrzanego piekarnika.

 
Piec w piekarniku z termoobiegiem 180 st. 1 godzinę. Zaraz po upieczeniu wyjąć z foremek do odparowania.( ja stawiam na tej kratce z piekarnika wtedy dobrze odparuje – jakieś 10 min skrapiam go woda i przykrywam ściereczka na 5min wtedy skórka robi się miękka- potem ja zdejmuje)


Przepis ten znalazłam w Internecie... teraz dzielę się nim z Wami. Jest sprawdzony troszkę zmodyfikowany i łatwy w wykonaniu. Życzę powodzenia w pieczeniu.

Składniki

1kg maki,

 ( ja biorę tortową Królową Mąk)

4 łyżeczki cukru (płaskie)
4 łyżeczki soli (płaskie)

3 szkl płatków owsianych (ja biorę 1 ½ szkl płatków owsianych i 1 ½ płatków żytnich)

1 litr wody
(wody nie może być więcej-ani mniej wychodzi wtedy zakalec)

 
 
Około 1/2 szkl słonecznika i dyni może być trochę więcej wg uznania


2-3 łyżki siemienia  (zalewam ciepła woda wtedy tak napęcznieje i zmięknie lepiej się je trawi )
10 dag świeżych drożdży

można jak ktoś lubi dodać troszkę ziaren kminku.
Ja wszystkie ziarna i płatki wsypuje jeszcze po trochu do miski i mam na posypanie chleba
 
 

Prześlij komentarz