Chleb z
ziarnami łatwy i pyszny
Suche składniki wsypać do miski i wymieszać drewnianą łyżką. Z drożdży
zrobić w kubeczku zaczyn z ciepłej wody(2-3 łyżki) szczypty soli i cukru oraz
niedużej ilości mąki(1 łyżka).
Pozostawić
do wyrośnięcia. Połączyć zaczyn z mąką, dodać wodę i wyrobić ciasto (będzie wolne i takie powinno
być wtedy chlebek jest mięciutki).
Wysmarować
masłem foremki keksówki ja wysypuje
jeszcze mąka żytnią – lepiej chleb wyjmować po upieczeniu. Ja mam 3 formy mniejsze
keksówki. Ciasto musi rosnąć 30-40 min w foremkach powinna być
prawie pełna forma- tak około 1cm do jej
zapełnienia ponieważ w piekarniku jeszcze się podniesie. Wyrośnięte wkładać do nagrzanego piekarnika.
Piec w
piekarniku z termoobiegiem 180 st. 1 godzinę. Zaraz po upieczeniu wyjąć z
foremek do odparowania.( ja stawiam na tej kratce z piekarnika wtedy dobrze
odparuje – jakieś 10 min skrapiam go woda i przykrywam ściereczka na 5min wtedy
skórka robi się miękka- potem ja zdejmuje)
Przepis ten znalazłam
w Internecie... teraz dzielę się nim z Wami. Jest sprawdzony troszkę zmodyfikowany i łatwy w wykonaniu.
Życzę powodzenia w pieczeniu.
Składniki
1kg maki,
( ja biorę tortową Królową Mąk)
4 łyżeczki cukru (płaskie)
4 łyżeczki soli (płaskie)
4 łyżeczki soli (płaskie)
3 szkl płatków owsianych (ja biorę 1 ½ szkl płatków owsianych i 1 ½ płatków
żytnich)
1 litr wody
(wody nie może być więcej-ani mniej wychodzi wtedy zakalec)
Około 1/2 szkl słonecznika i dyni może być trochę więcej wg uznania
1 komentarz:
Oj męża tu przyślę, bo on jest specjalistą od pieczenia chlebka :D Zrobiłaś wszystko dobrze. Pozdrawiam
Prześlij komentarz